winniehurst

Direktlänk till inlägg 10 juni 2011

Kom igen nu!!!

Av Marianne - 10 juni 2011 23:17


Älskar du din staffordshire bullterrier?


Älskar du vår ras?


VÅR RAS BEHÖVER DIN HJÄLP!



Staffordshire bullterrier är en lyckligt lottad ras.

Vår ras och våra hundars DNA är huvudaktörer i två separata forskningsprojekt gällande demodikos resp epilepsi. Att vår ras är föremål för två så viktiga studier är ingen slump – demodex drabbar ofta våra älskade staffar, likaså epilepsi. Två sjukdomar som kan bringa den drabbade individen stort lidande och även påverkar den drabbade hundens familjer mer än man kanske vill tro. Men att dessa projekt finns – det gör staffen lyckligt lottad!

Så låt oss hjälpas åt, låt oss hjälpa forskarna att finna svaret på gåtan om dessa sjukdomars arvsgång. Låt Din hund hjälpa till genom att bidra med sitt alldeles egna DNA!

 

DEMODIKOS

Demodex canis är ett hudkvalster som lever i hårsäckarna. Normalt finns en mindre mängd demodex-kvalster i hårsäckarna på helt friska hundar. Även hos friska människor finns en variant av kvalstret, Demodex folliculorum, som lever i hårsäckar och talgkörtlar.
Hos en hund med friskt immunförsvar ger kvalstret vanligen inga symtom. Däremot kan individer med nedsatt immunförsvar, framför allt hundar med en rubbning i T-lymfocyterna (en typ av vita blodkroppar) få symtom som kan vara antingen lokala eller generella. Sjukdom orsakad av Demodex kallas demodikos.
De lokala symtomen består av lokal hårlöshet i form av små runda fläckar utan inflammatorisk reaktion. Fläckarna förekommer särskilt i ansiktet. Spontan självläkning sker ofta men det förekommer också kroniska förlopp och även att reaktionen övergår i en kronisk inflammation och, som följdsjukdom, en infektion i huden.

 

Forskningsprojekt

Olika meningar råder kring sjukdomens ärftlighet. En studie för att undersöka genetisk koppling till den bristande förmågan att hindra förökning av demodexkvalster hos hund genomförs just nu av veterinär Susanne Åhman och veterinär Kerstin Bergvall.  

Staffordshire bullterrier är en av projektets utvalda raser.

 

EPILEPSI

Med epilepsi menas en sjukdom som karaktäriseras av återkommande epileptiska anfall, dvs onormala urladdningar i hjärnan. Anfallen kan yttra sig som kramper i hela eller vissa delar av kroppen, olika grad av förändrat medvetande samt som olika beteenderubbningar. Den vanligaste anfallsformen är s k generaliserade anfall med kramper i hela kroppen och medvetslöshet.

 

Idiopatisk epilepsi är den, i de flesta fall, ärftliga formen av sjukdomen. Vid sekundär epilepsi finns ofta en påvisbar skada i hjärnan eller annan sjukdom som framkallar anfallen.


Ett typiskt epileptiskt anfall kan indelas i fyra faser: Den inledande fasen, med beteende- och humörsförändringar, kan starta timmar och t o m dagar innan anfallet. I nästa fas är hunden orolig, kan gnälla, skaka, salivera etc. I själva krampstadiet spänns musklerna och hunden faller ofta omkull med rytmiska, mer eller mindre kraftiga, ryckningar i benen, ansiktet och halsen. Hunden brukar ofta salivera kraftigt, kissa och bajsa på sig. I uppvakningsfasen verkar hunden förvirrad, desorienterad och orolig. Detta tillstånd kan vara i timmar och även i dagar efter att själva krampanfallet är över.

 

Forskningsprojekt

Universitetet i Helsingfors har i samarbete med University of Manchester initierat en forskningsstudie angående epilepsi och staffordshire bullterrier. Syftet är att finna epilepsigenen/-generna hos vår ras.
Man behöver DNA ifrån så många hundar som möjligt - både ifrån drabbade individer, deras kullsyskon, föräldrar och nära släktingar samt även ifrån helt friska hundar. Alla svar behandlas konfidentiellt och alla prov och tillhörande uppgifter och resultat handhas endast av till forskargruppen tillhörande medlemmar.




SSBTK erbjuder under årets rasspecial den 9 juli


GRATIS BLODPROVSTAGNING


samt ombesörjer leverans till respektive forskarteam.

 

För frågor kontakta

Daniel Andersson  info@sacredheart.nu

Marianne Komstadius  winniehurst@hotmail.com

_____________________


Passa på att ta en titt på mina ep-inlägg här i bloggen. Mitt personliga lilla sätt att påminna er alla om hur viktigt det är att vi gör allt VI kan för att förhindra bl a  denna grymma sjukdoms spridning inom rasen.


 

MITT HJÄRTA!

2003-02-28 - 2010-07-12

           



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne - 7 september 2013 10:06


   För alla er som inte riktigt vågar ta steget fullt ut och börja BARFa på riktigt - Mush har ett gäng superprodukter att erbjuda! Hämta en gratis provpåse här: http://www.mushbarf.com/sv/eform/submit/gratis-maltid   Läs gärna mer om fin...

Av Marianne - 29 juli 2013 00:24


Att förtränga och vägra inse de fakta som travas upp framför ögonen på en är något människan är bra på. En del av mig vill köra på den linjen, men hjärnhalvan som lagrar minnen och erfarenheter kämpar emot.Så nu sitter jag här och fyller i papper eft...

Av Marianne - 28 juli 2013 08:03


Ja, fråga Ryssen - han svälter!

Av Marianne - 28 juli 2013 02:19


gör det som varit så ohyggligt levande igen - på gott och ont kanske...   “If having a soul means being able to feel love and loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans.” - James Herriot -    ...

Av Marianne - 28 juli 2013 00:17

Snygga & med vinnarskallar! BILDER FRÅN HUNDLÖPET         ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards